İspanyollar avantajlı

B Grubu’nda hesaplar 2. maçların ardından iyice karşıtı. Özellikle İngiltere’nin Ukrayna karşısında 2 puan bırakması ‘‘klasik bir İngiliz hayal kırıklığı’’na neden olabilir.


Çek Cumhuriyeti 0 - 2 İspanya

İspanyollar sürprize izin vermeden yollarına devam ediyorlar. Çek Cumhuriyeti gibi fizik gücü çok yüksek bir takım karşısında da sahadan net bir skorla galip ayrılmayı başardılar. Bu skor İspanyolları üst tura çok yaklaştırdı. Çekler açısından ise durum oldukça karışık. Gruptan çıkmalarını için son maçta puan almaları gerekiyor. Hücumda bir türlü etkili olamama sorununu çözemezlerse İngilizler karşısında işleri çok zor. Gerçi İngilizlerin de kupa tarihlerinde bir bahtsızlığı var… Ancak kesin olan şey İngiltere-Çek Cumhuriyeti mücadelesi izlenesi bir maç olacak.

Çek Cumhuriyeti: 0
İspanya: 2 - Adrian 27, 47
Carlsberg Maçın Adamı: İspanya, Adrian


Ukrayna 0 - 0 İngiltere

İngilizlerin 1 topunun direkten döndüğü karşılaşmada Ukrayna karşısında 2 puan kaybetmeleri son maç öncesi sıkıntı doğurdu. Ancak maçı da kazanmak için etkili olduklarını söylemek zor. Fazla net pozisyonlu bir karşılaşma olmadı. 32. dakikada Sturridge’ın müthiş şutu belki direkte patladı ki 1 karış aşağıdan gitse müthiş bir gol olacaktı. Ukrayna tek önemli fırsatı 82’de Zozulya’nın toğu kaleciye nişanlamasıyla harcadı. Söylenebilecek pozisyonun bile olmadığı maç şuana kadarki turnuvanın en sıkıcı maçlarından.
Yine de ufak bir not... Chelsea’den Bolton’a kiralanan ve sezon boyunca iyi işler çıkaran Daniel Sturridge için.... Klasik forvetlerden oldukça farklı. Ayaklarına hakim, hakim olduğu kadar da seri hareketler yapan Sturridge bu maçla çok iyi şut çekebildiğini de gösterdi. Premier Lig’de önümüzdeki sezon da adından sıkça söz ettirecektir. Tabi İngilizler’i şampiyonada tutmayı başarabilir mi, orası soru işareti…

Ukrayna: 0
İngiltere: 0
Carlsberg Maçın Adamı: Ukrayna, Denys Garmash

A Grubu 2. maçlar


Danimarka, kendisi açısındna bu çok kritik günü kayıpsız atlatarak şimdilik turnuvaya devam etmeyi başardı. İsviçre ise 2. maçında da sahadan gol yemeden galip ayrılmasını bildi. 2 maçta öne çıktığını düşündüğüm noktalar, Danimarka’ya Nicolai Jorgensen’in galibiyeti getiren güzel golü ve İsviçre’yi sırtlamaya devam eden Shaqiri’nin performansı…



Danimarka 2 - 1 Belarus

Turnuvanın ev sahibi Danimarka, kaybetmesi halinde eleneceği bu karşılaşmaya doğal olarak galibiyet parolasıyla çıktı. Zaten kağıt üstünde de baktığımızda Danimarka’nın kazanması normal sonuç olurdu. Maçın 20. dakikasında Belarus’un Baga’yla attığı gol şok etkisi yarattı. Ancak Danimarka çok çabuk tepki verdi bu gole. Biraz da ev sahibi olmanın avantajıyla verildiğini düşündüğüm penaltı sayesinde beraberlik golü geldi. Eriksen aslında kötü kullandı penaltıyı ancak dönen topta golü atmayı başardı. Ev sahibinin biraz daha üstün olduğunu söyleyebiliriz ancak bu üstünlük hiçbir zaman ezici üstünlüğe dönüşmedi maç içinde.
Gelelim o dakikaya. Leverkusen’de forma giyen Nicolai Jorgensen sahneye çıktı. Savunmadan aldığı topu biraz sürdükten sonra çok düzgün bir vuruşla ağlara gönderdi genç yıldız adayı. Şuana kadarki en güzel gol belki de turnuvanın en güzel 3 golünden biri olacak Jorgensen’in şutu.
Danimarka bu galibiyetle grupta ipleri eline aldı. Kazanması halinde lider olamasalar bile üst tura çıkmaya hak kazanacaklar. Son maçtaki rakip turnuvaya veda eden İzlanda olacak.

Danimarka: 2 - 22 Eriksen, N. Jorgensen 71
Belarus: 1 - Baga 20

Carlsberg Maçın Adamı: Danimarka, Cristian Eriksen


İsviçre 2 - 0 İzlanda

Önemli bir jenerasyon yakalayan İsviçre, gruptaki 2. maçını da kayıpsız atlatmayı başardı. İzlanda önünde aldıkları 2-0’lık galibiyetle yollarına kayıpsız şekilde devam ediyorlar. Sadece istatistiklere, yorumlara bakarak konuşursak İsviçre’nin çok da sürpriz olmayan bir galibiyet aldığını söyleyebilirim. İlk maçın yıldızı Xherdan Shaqiri İsviçre’yi taşımaya devam ediyor. Maçın henüz 1. dakikasında kaptığı topu Frei’la buluşturuyor ve Frei da kaleciyle karşı karşıya pozisyona gole çevirmeyi başarıyor. Dakikalar 40’ı gösterdiğinde bu kez yine kendisinden çokça bahsedilen isimlerden Emeghara sahne alıyor ve İsviçre’nin 2. golü geliyor. İkinci yarıda başka gol olmayınca İsviçre yine bir galibiyet aldı.


İsviçre: 2 - Frei 1, Emeghara 40
İzlanda: 0

Carlsberg Maçın Adamı: İsviçre, Innocent Emeghara

Çekler'in gecesi...

Danimarka’da düzenlenen 21 Yaş Atı Avrupa Şampiyonası’nda bugün B Grubu maçları oynandı. İlk maçlar sonunda İngiltere ve İspanya gibi turnuvanın favorilerinin yer aldığı grupta Çekler önemli bir avantaj yakaladı.


İspanya 1 - 1 İngiltere

İkinci günün en önemli karşılaşması turnuvanın 2 büyük favorisi İngiltere ile İspanya arasında oynandı. Çıkan beraberlik sonucu pek de şaşırtıcı sayılmaz. Aslında 2 takım için de ilk maçı kaybetmemek diğer maçları kazanıp üst tura çıkma anlamı taşıyordu zaten. İlginç olan İngiltere gibi uzun boylu, fizikli ve yan toplarda etkili bir takım karşısında İspanya’nın kornerden bulduğu golle öne geçmesi oldu… Barcelona havası İspanya milli takımlarının tüm yaş kategorilerinde karşımızı çıkıyor. Bu maçın da büyük bölümünde çok pas yapıp ( gerekli gereksiz) oyunu tutan taraf oldu genç İspanyollar. Artık İngilizler son hamleleri yaptıkları sırada Smalling’in başlattığı atakta Kyle Walker’ın topu iyi kullanıp, Welbeck’le buluşturması ve Welbeck’in detopu çok şık bir şekilde düzeltip ağlara göndermesi İngilizler’in puanı kurtarmasına yetti.
Bu maçtan sonra İspanyollar’ın gruptan kesin olarak çıkacaklarını düşünüyorum. Bu maçı kaybetmemek onlar için çok önemliydi ki bunu da başardılar. İngilizler için yine de soru işaretleri var. İyi bir kadroya sahipler ancak özellikle elemelerde de çok başarılı bir performans sergileyen Çekler karşısında ne yapacaklarını kestirmek güç. Klasik bir İngiliz hayal kırıklığı da yaşayabiliriz.


İspanya : 1 - Herrera 14
İngiltere : 1 - Welbeck 88

Carlsberg Maçın Adamı : İspanya, Thiago Alcántara


Çek Cumhuriyeti 2 - 1 Ukrayna

Grubun diğer maçında ise Çek Cumhuriyeti, bence şampiyonanın en zayıf halkası olan Ukrayna’yı 2-1’le geçmeyi başardı. İki takım adına da forvetlerin suskun kaldığı karşılaşmada Çekler’in 2 golü de orta sahanın göze batan isimlerinden Dočkal’dan geldi. Ukrayna’nın tek sayısını ise Biliy kaydetti.

Çek Cumhuriyeti : 2 - Dočkal 49, 56
Ukrayna : 1 - Biliy 87

Carlsberg Maçın Adamı : Çek Cumhuriyeti, Bořek Dočkal

Danimarka'da 1. gün


Belarus 2 - 0 İzlanda
İki ekibin de karşılaşma boyunca birbirlerine büyük üstünlük kurdukları söylenemez. Mücadele karşılıklı ataklarla geçti. İzlanda önemli sayılabilecek pozisyonlarını Kolbeinn Sigthorsson’la değerlendiremedi. Belarus önce orta sahanın önemli isimlerinden Stanislav Dragun’un güzel hareketlerle ceza sahasına girip, düşürülmesiyle kazandığı penaltıdan Voronkov’un golüyle öne geçti. Maçın bitimine 3 dakika kala Perepechko’nun savunmanın arkasına attığı güzel topa iyi koşu yapıp kaleciyle karşı karşıya pozisyonu zor da olsa değerlendiren Skavysh’nin golüyle maçın skoru belirlendi.

Belarus : 2 - Voronkov 77 (pen), Skavysh 87
İzlanda : 0

Carlsberg Maçın Adamı : Belarus, Mikhail Sivakov


Danimarka 0 - 1 İsviçre
Turnuvanın en büyük şampiyonluk adaylarının mücadelesinde gülen taraf İsviçre oldu. Aslında özetlerden, yazılanlardan ve istatistiklerden yola çıkınca karşılaşmada daha ağır basan ve üstün olan taraf Danimarka gibi görünüyor. Ancak ne kadar da üstün görünseler Shaqiri’nin bireysel becerisiyle attığı şık gole engel olamadılar ve ev sahipliğini yaptıkları şampiyonaya puansız başladılar. Her şeye rağmen gruptan çıkma şanslarının oldukça yüksek olduğunu da unutmamak gerekir.

Danimarka : 0
İsviçre : 1 - Shaqiri 48

Carlsberg Maçın Adamı : İsviçre, Xherdan Shaqiri



***************

UEFA’nın resmi sitesi maçların tamamının videolarını yayınlıyor. İzlemek isteyenler bu linkleri kullanabilir. Oldukça basit ve kullanışlı yapmışlar. Maçın istediğiniz bölümünü takılma sorunu yaşamadan izleyebilirsiniz…

http://video.uefa.com/Video/Live/Competitions/Under21/Country=TR/MatchList.html