Galatasaray'ın olduğu her yerde umut vardır

Bekle Avrupa, daha son sözümüzü söylemedik.
Galatasaraylı olmak demek, hiç ölmeyecek bir ruha, hiç sönmeyecek bir ışığa sahip olmak demek... 

Çakma forma yakışmıyor...


Birkaç haftadır acaba bir değişiklik olur mu diye merak ettiğim bir konu... Belki daha önce de böyleydi ama artık bu kadar övdüğümüz, milyonlar harcadığımız Süper Lig'de olmaması gerektiğini düşündüğüm bir olay...

Hep bir ağızdan karaborsa bilete, ürüne hayır diyoruz. Biz taraftarlar da artık daha bilinçli davranıyoruz bu konuda ve daha çok özen gösteriyoruz. Kulüplerimizin kendi mağazalarından alışveriş yapıp kulübe destek vermek artık herkesin aklına daha çok yatıyor.

Fakat bu özeni aynı şekilde federasyondan da bekliyoruz. Bunun sorumlusu federasyondur diye düşünüyorum sonuçta. Bu dediğim olay da, takımlar sahaya çıkarken ve seramoni esnasında yanlarında minik gençler duruyor. Bu gençlerin üzerinde Süper Lig'de forma giyen takımların formaları gibi birşey bulunuyor. Forma gibi diyorum çünkü takımın renklerinde olan ve logosunu taşıyan t-shirtten farksız bunlar. Resmi ürünler değil  yani. O kadar bu konu üzerinde mücadele ederken, taraftarı orjinal ürün almaya davet ederken, federasyon 22 tane genci giydirecek ufak boyda takımların orjinal formasını bulamıyor mu acaba. Federasyon diyorum çünkü bunda kulüplerin her hangi bir etkilerinin olduğunu düşünmüyorum.

Kötü görüntü ve kötü örnek olmaktan başka hiçbir işe yaramadığını düşünüyorum... Bu iş zaman zaman Premier Lig'de de yapılıyor ancak orada çocukların üzerinde çakma forma gibi bir saçmalık yok.

Umarım yapacaksak doğru düzgününü yaparız ya da bu çocukları çakma formalarla seramoniye çıkarmayız bir daha...

Allsvenskan'da şampiyon Elfsborg...

Allsvenskan'da mutlu son Elfsborg'un... 5 sezonluk aranın ardından Elfsborg yine Allsvenskan'ı lider tamamlayarak şampiyonluğa ulaştı. Son maçlarında evlerinde Atvidaberg'le berabere kalmalarına rağmen ezeli rakipleri AIK'nın Malmö önünde 2-0 galibiyeti Boras ekibini şampiyonluğa 6. kez ulaştırdı.

İsveç Allsvenskan'da ve diğer alt liglerde hatta bunu İskandinav ligleri için söyleyebiliriz, başarı genelde çok gol üzerine kurulu. Futbolları savunma ağırlıklı oynanmıyor ve gol için oynayan ve bunu becerebilen ekipler yarışta iyi yerlerde kendilerini konumlandırıyor. Son şampiyon için de aynı şey geçerli. Sezona kadroda büyük değişikliklere gitmeden, tecrübeli çalıştırıcı Jörgen Lennartsson'la başlayan Elfsborg'da şampiyonluğun en önemli mimarlarının başında hücum bölgesinin 3 ismi, 6 yıldır bu takımda olan Stefan Ishizaki, Lasse Nilsson ve Niklas Hult geliyor. Kritik bir dönemde Avrupa Ligi'nden de elenince tüm dikkatini lige çeviren ''Sarılar'' özellikle iç sahadaki başarılı performansının neticesinde ligi zirvede tamamladı. Ayrıca bu başarıya kadrolarında sadece 3 yabancı oyuncu bulundurarak ulaştıklarını da belirtelim.

Şampiyon kadar övgüyü hak eden bir diğer takım da son haftaya kadar şampiyonluğu kovalayan ve bu sezon Allsvenskan'da ikinci olarak en büyük başarısını gösteren Hacken oldu. Göteborg şehrinin 3 büyükleri IFK Göteborg, GAIS ve Örgryte'den sonra anılan Hacken, Peter Gerhardsson'un göreve gelişiyle daha çok hücum futbolu oynamaya başladı. Geçen sezon ligin en çok gol atan 3 takımından biriyken, bu sezon gol konusunda 67 golle zirvedeler. Şampiyon Elfsborg'un 48, Hacken'e golcülükte en yakın takımın 52 golle Helsingborgs olduğunu düşünürsek gol konusunda ne kadar başarılı olduklarını daha iyi anlarız. Ayrıca geçen yılki gibi yine gol kralını kendileri çıkarmayı başardı. 1999 yılında Gana'da Manchester United scoutlarından Tom Vernon tarafından kurulan ''Right to Dream Academy''de keşfedilen ve 2009 yılında Hacken'e gelen Abdul Majeed Waris 23 golle gol krallığında zirveye oturdu. Zaten bu sezon dikkatleri üzerine çeken Waris'in yeni takımı da şimdiden belli oldu. Para konusunda bonkör olan ve oyuncu almada her türlü riske giren Rus ekiplerinden Spartak Moskova Ocak ayı itibariyle onu kadrosuna dahil ediyor.
...............................................................................

Sezonun hayal kırıklıklarından da biraz bahsedelim. Burada yine karşımıza Göteborg çıkıyor. Son 3 sezonda ligde ilk 3'e dahi giremediler. Yine ligi orta sıralarda tamamlayabildiler. Ayrıca son şampiyon Helsingborg da geçen yıla göre 13 puan daha az topladı ve ligi 6. bitirebildi.
...............................................................................

Bireysel olarak öne çıkanlara bakalım biraz da...

En başta az önce Hacken'den bahsederken de belirttiğim gibi gol kralı Abdul Majeed Waris. Zaten dikkatleri çok erken çekti ve Ocak'tan itibaren onu Emenike ile aynı takımda izleyebiliriz. Henüz yaşı 21, hızı en önemli özelliklerinin başında geliyor. Hacken'de takımın oyun yapısı nedeniyle de onu daha çok savunma arkasına koşu yapıp attığı gollerle gördük. Ama Rusya'da üzerine birşeyler daha koyup çok daha iyi yerlerde karşımıza çıkabilir.

Geçen yıl da dikkatleri üzerine çeken, İsveç genç takımlarında da kaptanlık yapmış Malmö orta sahasının önemli isimlerinden Jiloan Hamad da 6 gol, 9 asistlik performansıyla öne çıkmayı başardı. Onun performansı yine Malmö'yü şampiyonluğa taşımaya yetmedi ancak artık onun da adı Avrupa'da sıkça geçiyor.

Kalmar forması giyen Malker Hallberg 13 Nisan'da Malmö karşısında sahaya çıktığında henüz 16 yaşındaydı. Böylece bu sezon oynayan en genç isim olan Malker bu sezon toplam 10 lig maçında görev aldı ve 1 de şampiyon Elfsborg'a karşı sojn dakikada galibiyeti getiren golü atma başarısı gösterdi.

Bu sezon akıllarda kalan önemli olaylardan biri, 30 Temmuz'da Malmö-Djurgarden arasındaki derbide çıkan olaylar oldu. Malmö'nün sahasındaki karşılaşmada ev sahibinden gelen erken gol, misafir takım taraftarlarında pek de hoş karşılanmadı. Sahaya yabancı maddelerin atılmasıyla hakem Martin Hansson maçı tatil etmişti. 26 Ekim'e ertelenen maçı Malmö 3-1 kazandı.
...............................................................................

Ve son olarak da kaybedenler... Orebro ve GAİS son 2 sırayı paylaşarak Superettan'a düştü. Son küme düşen takım ise Sundsvall ile Halmstads arasında oynanacak Play-Out maçıyla belirlenecek.

Babanlar küme düştü...


Futbol, güzel oyun...

İsveç Superettan'da son hafta maçları oynandı ve Trelleborg sahasında Degerfors'a 2-0 kaybedince bir alt lige düştü. Karşılaşmadan sonra Trelleborg savunmasının tecrübeli isimlerinden Dennis Melander'in üzüntüsünü, eşi ve çoçuğu paylaşmak için sahaya girmiş.