Kutupta futbol - Hammerfest Fotballklubb


''Günümüzde futboldan daha küresel bir oldu yoktur. İmparatorluğu ne sınır tanır ne engel. Yeryüzünde futbolun fethine direnmek isteyip de direnebilmiş küçücük bir alan bile yoktur.'' der Pascal Boniface ''Futbol ve Küreselleşme'' adlı eserinde.

Aslında hiç de haksız sayılmaz. Bugün dünyanın neresine gidersek gidelim futbol varlığıyla bir şekilde karşımıza çıkıyor. Burası dünyanın en sıcak, en soğuk ya da en ufak yerleşim yeri de olsa durum farklı değil.
Bende merak uyandıran, acaba dünyayı fetheden bu oyun, dünyanın ne kadr kuzeyine ulaşabilmiş. Aslında oldukça da kuzeye ulaşabildiğini gördüm. Dünyanın en kuzeyinde yer alan futbol takımımı bilmiyorum ama en kuzeyinde varlığını sürdüren birkaç takımdan biri olduğu kesin.



Yılın 3 ayını gece, 3 ayını gündüz yaşayan, karlı ve soğuk günlerin bolca görüldüğü, Norveç'in en kuzeyinde yer alan Finnmark komününe bağlı 19 şehirden biri olan Hammerfest'te, şehirle aynı ismi taşıyan Hammerfest Futbol Kulübü. Kuzey Kutup Dairesi'nde yer alan ve 3 küçük adacıktan oluşan şehrin futbol takımını ilginç kılan özelliklerden biri yukarıda da bahsettiğim gibi dünyanın en kuzeyinde yer alan birkaç futbol takımından biri olması.


1994'te HIF/Stein and Indrefjord IL kulüplerinin birleşmesiyle kurulan Hammerfest'in en büyük başarısı Norveç 2. Lig 4. grupta mücadele etmek oldu ki onların 2. ligi bizim 3. ligimize denk geliyor. En son 2007-2008 sezonunda 2. ligde oynama başarısı gösteren ekip şuanda 3. ligde 12. grupta mücadele ediyor.

Aslında biraz da bundan seviyoruz futbolu. Dünyanın en zengin kulübüne gönül verenlerle, dünyanın en soğuk, en kuzeyinde, nüfusu bugün Premier Lig'de herhangi bir maçta stadı dolduran insan sayısından çok daha az olan bir yerde yaşayan insanları ortak bir paydada buluşturabiliyor.

1 yorum:

  1. sanırım en kuzeyde;grönland da oynanıyor futbol

    http://footballminor.blogspot.com/search/label/Greenland%20Football

    YanıtlaSil