Barça finale nasıl geldi?




Barcelona'nın bu sezon Şampiyonlar Ligi maçlarındaki başarılı pas sayıları...

1- Barcelona-PAO: 5-1
2- R.Kazan-Barcelona: 1-1
3- Barcelona-Kopenhag: 2-0
4- Kopenhag-Barcelona: 1-1
5- PAO-Barcelona: 0-3
6- Barcelona-R.Kazan: 2-0
7- Arsenal-Barcelona: 2-1
8- Barcelona-Arsenal: 3-1
9- Barcelona-S.Donetsk: 5-1
10- S.Donetsk-Barcelona: 0-1
11- R.Madrid-Barcelona: 0-2
12- Barcelona-R.Madrid: 1-1

YENİDEN DORTMUND…


Ve Dortmund 10. haftada oturduğu liderlik koltuğunda, ligin bitimine 2 hafta kala şampiyonluğunu ilan etti. Böylece Borussia Dortmund Bundesliga tarihinde 4. Almanya tarihinde 7. kez şampiyonluk sevinci yaşamış oldu. Ayrıca henüz 2 hafta daha olmasına rağmen Dortmund’un en fazla puan topladığı Bundesliga şampiyonluğu oldu.



Zaferin baş mimarı…Jürgen Klopp


Kariyeri boyunda sadece 2 takım çalıştıran genç teknik adam Jürgen Klopp, uzun süre Mainz’ı başarılı bir şekilde çalıştırmış, takımı 2003/2004 sezonunda Bundesliga’ya çıkarmıştı. Başarılı Mainz kariyerinin ardından Dortmund’un başına geçen Klopp, ilk sezonunda ligde 6’ncı, 2. sezonunda da 5’inci oldu. Mainz’da da oynattığı hücum futbolunu Dortmund’ta da sahaya yansıtan Klopp taraftarlardan da büyük destek aldı. Kadroda büyük değişiklikler yapmayan genç çalıştırıcı Mainz’da da birlikte çalıştığı Zidan ve Subotic’i takıma monte etti. Barrios transferinin de oturması, kaliteli genç isimlerin takıma katkısı da Klopp’un en büyük şansı oldu.
Jürgen Klopp’un değerini arttıran bir önemli unsur da elindeki kadroyu iyi kullanması ve çok iyi izlenen transfer politikaları oldu. Klopp’un gelişinin ardından kulüp transfere 3 sezonda yaklaşık 30 milyon Euro harcadı. Oyuncu satışından da bu dönemde yaklaşık 22 milyon Euro gelir elde edildi. Yani 3 sezonda oyuncu alım-satımında kasadan sadece 8 milyon Euro gibi komik bir rakam çıktı.

En genç şampiyonlardan…
2010/2011 sezonunu zirvede tamamlayan Dortmund, aynı zamanda Bundesliga’nın yaş ortalaması en genç şampiyonlarından. Ligin yaş ortalaması en genç 3. takımı olan Dortmund’un kadrosundaki 28 ismin 8’i genç takımlardan bu yana kulüpte yer alıyor. Özellikle Nuri Şahin, Mario Götze ve Marcel Schmelzer bu sezonun büyük kısmında sahada yer aldılar.

Ve taraftar…
Dortmund taraftarı sadece Almanya’nın değil, Dünya’nın en başarılı, en iyi, en organize ve en vefalı taraftarlarından. Belki de en iyiler. Her zaman Sarı-Siyah formalarıyla, bayraklarıyla, takımın durumu ne olursa olsun yerlerini aldılar. 2003/2004 sezonundan bu yana sezonluk ortalamaları 70.000’in altına hiç inmedi. 1999’dan bu yana doluluk oranı açısından Bundesliga’da hep ipi göğüslediler. Hiç kuşku yok ki müthiş saygıyı hak eden bu taraftarlar şampiyonluğu kesinlikle hak ettiler. Umarım bize de örnek olur…