Irkçılığa karşı, ''FARE Action Weeks''


Ülkemizde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı çok şükür ki bir sorun oluşturmasa da Avrupa adına çok önemli ve zaman zaman çok büyük sıkıntılar yaratan bir konu olmaya devam ediyor.

Sırbistan'da, Sırbistan U21-İngiltere U21 arasında oynanan mücadelede yaşanan olayların ardından ırkçılık konusu yeniden alevlendi.


UEFA'nın da bu konuya karşı tavrı çok açık ve net. Avrupa'da birçok kurum ve oluşum da ırkçılık ve yabancı düşmanlığı üzerine faaliyetler sürdürüyor. 

1999'da kurulan FARE (Football Against Racism in Europe) de bu oluşumlardan biri. En başta FIFA ve UEFA'nın da desteğini alan bu oluşum, 23-24-25 ekimde oynanacak Avrupa kupası maçlarında ''anti-racism'' konusuna vurgu yapmaya hazırlanıyor. Bir nevi ''anti-racism'' haftası, FARE'in daha önceki yıllarda verdiği isimle ''eylem haftası'' olacak. Salı, çarşamba ve perşembe oynanacak maçlarda futbolcular yanlarında ''Unite Against Racism'' yazan t-shirtler giyen çocuklarla sahaya çıkacak, kaptanların da kol bantları aynı şekilde olacak.


Sorun sadece hocada mı?...

Sorun sadece hocada değil tabii ki, olmamalı da. En kısa özetiyle sorun bizim özümüzde aslında... 

Sorun çalışmayan, idmanı laylaylaom yapan, kornerde  topu 2 metre havalandıramayan ve bunu düzeltmek için ekstra bir çaba sarf etmeyen oyuncularda, böyle çalışma yaptıran hocalarda, Gökhan Zan gibi boydan, Sabri gibi hızdan oluşan adamları öne çıkarıp, alt yapılarda parlatanlarda, sorun ''kadın futboldan ne anlar'' diyen insanlarda ve bu insanlara kulüp emanet edenlerde, sorun 2 maç kaybedince ortalığı birbirine katan bizde, sorun son 10 yılda Avrupa futbolunda doğru düzgün barınabilmiş sadece 4 - 5 futbolcu yetiştirebilenlerde, sorun 5 youtube videosuyla transfer yapanlarda..... 

Sorunumuz çok aslında ve bu sorunlar hoca değiştirmekle bitecek şeyler değil...