Kuzey'de dikkat çekenler....

İskandinav ligleri kışın gelmesiyle sona eriyor. Finlandiya’da ligin bitimine 3 hafta olmasına rağmen HJK Helsinki en yakın takipçisi İnter Turku’nun 19 puan önünde ve 24. şampiyonluğunu ilan etti. İsveç Allsvenskan’da ise son hafta maçlarına çıkılıyor. Allsvenskan’da da Helsingborg 7. şampiyonluğunu son maçlar öncesi garantiledi.
Birçok önemli yıldızı Avrupa sahnesine taşıyan İsveç ve Finlandiya liglerinde bu sezonda bazı isimler kendilerinden sıkça söz ettirmeyi başardılar. Bu isimlerden birkaçı…



Mattias Ranégie (Malmö / Forvet) - 14.06.1984

Önceki yılda da Hacken ile başarılı bir performans sergileyen Mattias Ranégie, bu sezon Hacken formasıyla ligde 22 maçta 18 gole imza attı. Zaten başarılı performansı sezon bitmeden yüklü bir miktara Malmö’ye transfer olmasını sağladı. Güçlü fiziği ve uzun boyuyla dikkat çeken golcü ceza sahasında çok etkili oluyor. Bu sezon Hacken ve Malmö formalarıyla attığı 23 golün 21’ini ceza sahasında içinden kaydetti. Malmö’de göstermesi muhtemel başarılı performansla Avrupa’nın orta halli takımlarına da transfer olabilecek bir potansiyeli var. En büyük dezavantajları yaşı ve daha önce sadece 1 kere İsveç dışında futbol oynama şansı bulması ki İsveç dışına 24 yaşındayken gitti. Hollanda 2. Ligi onun gibi golcüler için fırsattır aslında fakat sakatlık sorunlarını bir türlü atlatamayınca vasat bir performansın ardından geri dönmek zorunda kaldı.
*** Hollanda macerası sırasında 2008’de futbolu ilk takımında bırakmayı isteyen Marc Overmars’la birlikte forma giyme şansı buldu.
*** 2010 yılında Hacken taraftarı tarafından sezonun en iyi oyuncusu seçildi.



Mervan Çelik (GAIS / Orta saha-Forvet) - 14.06.1984

Son 2 sezona baktığımızda GAİS’in Wanderson Do Carmo ile birlikte en göze çarpan isimlerinden biri Mervan Çelik. Konya’lı bir ailenin ( 41 numaralı formayı da bu sebepten istemiş) oğlu olarak Göteborg’da doğup, şuana kadarki tüm kariyerini Göteborg’da sürdüren Mervan henüz 21 yaşında olmasına rağmen 4 sezondur GAİS forması giyiyor. Özellikle de son 2 sezon istikrarlı bir 11 oyuncusu oldu. Bu sezon, ligde önceki sezonlara göre çok daha büyük bir katkı sağladı. Bunu zaten attığı gol sayısından da çok net bir şekilde görüyoruz. 2010 sezonunda sadece 3 golü bulunan Mervan, bu sezon 14 gole ulaştı. Oyunun 2 kanadında hücuma yakın oynasa da bu sezon onu daha çok sağ kanada yakın gördük. Kanat oyuncusu olmasına rağmen gol yollarına çok yakın oynuyor. Bu sezonki 14 golünün 13’ünü ceza sahasının içinde buldu. Son haftası oynanacak ligin en çok gol atan orta saha oyuncusu olma unvanına da sahip. Sözleşmesi 2011’in sonunda bitecek olan genç ismi GAİS’in daha fazla elinde tutamaması da sürpriz olmaz. Belki de yazın yazıldığı gibi Türkiye’den bir kulüple anlaşır.
*** Helsingborg’un ve İsveç’in son dönemde en çok göze çarpan isimlerinden Alexander Gerndt’in 4 milyon Euro’ya transfer edilebildiği bir dönemde Mervan için de çok da uçuk sayılmayacak bonservis bedeli ödenip değerlendirilebilir. Ayrıca sözleşmesini uzatmazsa Ocak’ta serbest.



Jiloan Hamad (Malmö / Orta saha) - 06.09.1990

Henüz 21 yaşında olmasına rağmen İsveç’in geçen yılki şampiyonu Malmö orta sahasının son 3 sezonda değişilmez ismi olan Jiloan Hamad ilk kez A takım formasını 2008’de Roland Nilsson takımın başındayken giydi. İlk sezonunda Allsvenskan’da sadece 3 maça çıktı. Devam eden 3 sezon boyunca ise takımın en istikrarlı isimlerinden olmayı başardı. Tam olarak oyun kurucu gibi oynamasına rağmen bu 3 sezon boyunca 5 golün altında düşmemeyi de başardı. Ki geçen sezonki şampiyonlukta attığı 9 golle büyük pay sahibiydi. Bu yılki performansı da oldukça yeterli seviyede. İlk kez 2010’da giydiği İsveç U 21 takımın uzun süre kaptanlığını da yapan genç isim 2 kez A milli formayı giyme şansına ulaştı. Bu sezona çok iyi başlayan Hamad Ağustos’ta ayın en değerli oyuncusu seçildi. Malmö’nün lige iyi başlamasında önemli bir rol sahibiydi ancak ardından Avrupa kupası maçlarının da girmesi Malmö’nün ve doğal olarak Hamad’ın da performansını olumsuz etkiledi. Çalkantılı dönemde formasından bir dönem uzak da kalsa yine lig sonuna doğru hem onun hem Malmö’nün performansı arttı. Orta sahanın sağında da oynayan Hamad’ın en önemli özelliği sürati ve tekniği. Duran toplarda da etkili diyebiliriz.
*** Futbola başladığı BK Forward takımıyla Division 1 Norra’da (3. Lige denk geliyor) ilk maçına çıktığında henüz 16 yaşındaydı.



Erdin Demir (Trelleborg / Defans-Orta saha) - 27.03.1990

Ayağı kırılana kadar futbolu Malmö’nün genç takımlarında sürdüren Erdin Demir sakatlığın ardından ara verdiği futbol hayatına Limhamn Bunkeflo’da döndü. Genç oyuncu bu yıl transfer olduğu Trelleborg’da göz dolduran bir sezonu geride bıraktı. Trelleborg adına pek iyi bir sezon olmadı ama Erdin Demir takımın ligde en fazla süre alan ismi olmayı başardı. Sol bek ve sol açık mevkilerinde de görev yapabilen Erdin, ilk kez İsveç U 19 milli formasını 2008 yılında giydi. Bu sezonki etkili oyunuyla İsveç 21 yaş altı takımına da seçilen Erdin 2013’te İsrail’deki şampiyonanın eleme gruplarındaki 4 maçta 4 asistlik bir performans sergiledi.


Branimir Hrgota (Jönkoping / Forvet) - 12.01.1993

Branimir Hrgota, Superettan’daki formuyla üst ligdeki ekiplerin dikkatini çekti. Ligde kalma mücadelesi veren bir takımda 17 yaşında bu kadar gol atmak önemli bir başarı. Bu başarısı sayesinde genç milli takım formasını da giydi bu sezon. İsveç U 19 takımıyla genç oyuncu bu sezon 3 maça çıktı. Jönköping formasıyla ise ligde 16 golü bulunuyor. İsmi özellikle GAİS’le anılıyor.


Mika Ojala (İnter Turku / Orta saha) - 21.06.1988

Futbola 4. lig ekiplerinden Paimion Haka’nın genç takımında başlayan Ojala, 18 yaşından beri İnter Turku forması giyiyor. O sezondan bu yana İnter Turku formasıyla ligde 20 maçın altına düşmeden başarılı bir grafik çizdi. Bu sezonki performansı da İnter Turku’nun zirveye oynamasında en büyük etkenlerdendi. Attığı 16 golün yanı sıra, pasör özelliği ve yaptığı 17 asistle çok başarılı bir sezonu geride bıraktı. Yaşının da genç olması nedeniyle Finlandiya’da daha fazla kalmayacağını da düşünüyorum. Forvet mevkiinde ve hücum bölgesinin sağında da görev yapabilen Ojala Finlandiya genç milli takımlarında da forma giydi. A milli formayı ise ilk kez 18 Ocak 2010’da Güney Kore’ye karşı giydi.


Akseli Pelvas (HJK Helsinki / Forvet) - 08.02.1989

Henüz 14 yaşındayken Helsinki’nin genç takımına transfer olan Akseli, 2 yılın ardından Helsinki’nin reserve takımı Klubi’de oynamaya başlamıştı. İlk kez 2007’de Helsinki A takımı forması giyen Akseli, 2008’de kısa bir Mariehamn macerasını ardından 2009 sezonuyla birlikte Helsinki’nin düzenli oynayan isimleri arasında girmeyi başardı. Bu sezon şampiyon olan Helsinki kadrosunun en önemli golcülerinden olmayı başardı. Helsinki’de Juho Mäkelä’nın ayrılmasının ardından gol bölgesinde sıkıntı yaşanması bekleniyordu fakat Akseli Pelvas ve Teemu Pukki ikilisinin önderliğinde çok başarılı bir sezon geçirip şampiyon oldular. Teemu Pukki de bu sezonun göze batanları arasındaydı. Ancak o zaten Schalke’ye transfer olduğu için yazmanın pek de bir anlamı kalmadı. Pelvas da bu sezon olmasa bile ilerleyen sezonlarda Avrupa’ya açılacak isimlerin en başında geliyor.
*** 2010 sezonunun başında yaşadığı sakatlık onu 3 ay sahalardan uzak bıraktı. Ardından takımına yeniden katıldığında sakatlığında da vermiş olduğu etkiyle beklentileri tam anlamıyla karşılayamadı. 2011 ise onun için çok başarılı geçti. Bu sezon takımıyla olan sözleşmesini 2013’e kadar uzattı.