Eksik olan birşeyler var... Galatasaray 0-2 Braga


Beklentilerimiz çok büyük. Hal böyle olunca da Braga karşısındaki yenilgi çok daha kötü oldu. Avantajlı olan bir fikstürümüz, tam dişimize göre rakiplerimiz olan bir gruba sahipken şimdi işimizi zora soktuk. Şansımız yok değil ama belki iç sahadaki Braga - Cluj maçlarında alabileceğimiz 6 puanla çok rahat deplasman maçlarına çıkacaktık. Artık elimizde Cluj ve Braga gibi iki zorlu deplasmanımız var.

Gelelim maça.. Koşuyoruz, mücadele ediyoruz, pas yapıyoruz, rakipten daha fazla topa sahip oluyoruz, korner atıyoruz ama tabii sadece bunlar yetmiyor. Üst seviye turnuvalarda bunları çok yapmak önemli değil, bunları doğru zamanda doğru yerde yapmak önemli. Rakipten neredeyse tüm istatistiklerde üstünüz ama iş bunla bitmiyor.

Birçok açıdan bakabiliriz tabii bu maça ama ben maçı değerlendirirken biraz daha oyunun hücum yönünü göz önüne almak istiyorum. Şu kesin, geçen yılki hücum etkinliğimizde gözle görülür bir düşüş var. Pozisyona yine giriyoruz ama pozisyonlardan verim alma konusunda sıkıntılıyız. Bunun da en büyük sebeplerinden biri henüz Burak-Umut-Elmander üçlüsünden beklenen ''verimli ikiliyi'' bulamamış olmamız. (Burada değişmemesi gereken adamın da Elmander olduğunu düşünüyorum.) Doğal olarak pozisyonlardan da gerekli verimi alamayınca rakipleri çözmek daha da zor oluyor. Alternatif hücumlar da deniyoruz ama yeterli olmuyor çünkü Galatasaray'ı geçen sezon Galatasaray yapan önemli hat kaleden hücuma kadar olan göbek hattıydı. Buranın en uç noktası sıkıntılı olunca, hemen gerisindeki orta saha ikilisi de olumsuz yönde etkileniyor. Selçuk ve Melo daha çok topla oynuyorlar, yana daha çok pas yapmak zorunda kalıyorlar, daha çok eveleyip geveliyorlar. Çünkü hücumcularımız yani Burak ve Umut beklenen orta saha katkısını yapamıyor.


Geldiğinde bazı kesimler tarafından çok küçümsenen Elmander'in birkez daha ne kadar değerli bir ayak olduğu gerçeği çıkıyor karşımıza. Elmander oyun bilgisi, becerisi açısından bence Umut ve Burak'ın önünde bir isim. Geçen yılı hatırlayalım, partneri Baros'la oynarken, gerektiğinde orta sahaya kadar gelip top alır, aldığı topları ileri taşırdı. Bu da orta sahanın ileri çıkmasını, daha çok pozisyon bulmasını ve rakip savunmaların dengesinin bozulmasını sağlardı. Umut ve Burak'la çıktığımız her maç ise bunların eksikliğini yaşıyoruz. Yani forvet oyuncusu sadece savunma arkasına sarkmak için beklemez, gelip orta sahaya yaklaşmazsan özellikle de kapalı savunmaları açamazsın. Hele ki bu tip kalitenin, mücadelenin yüksek olduğu turnuvalarda rakip kim olursa olsun zorlanırsın. Braga maçında da bunun olumsuz yönlerini bir bir gördük. Umut ve Burak'ı hep arkaya atılan toplarla pozisyona sokmaya çalıştık. Dediğim gibi Umut ve Burak'tan beklenen destek gelmediği için de orta sahada çok dolandırmak zorunda kaldık topu. Sezonun geri kalanında ağırlıklı olarak Umut-Burak ikilisiyle devam edeceksek, bu ikiliyi daha çok pozisyona sokabilecek oyun içi stratejiler geliştirmeliyiz. Aynı zamanda da orta sahadaki isimlerin bu oyunculardan bağımsız daha çok hücum organizasyonu yapmalarını sağlamalıyız. Elmander oynadığında ise zaten bir sorun olacağını düşünmüyorum. Onun Galatasaray'a bu oyun stratejisinde katkısının çok büyük olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak kapasitesi sınırlı olsa da belli bir disiplin içinde oynayan Braga karşısında erken yenen gol ve maç boyunca da hücumda fazla netice alıcı işler yapamazsak yenilgi de kaçınılmaz olabiliyor.

Önümüzde çok önemli bir Cluj maçı var. Umarım bu maça kadar eksiklerimizi olabildiğince kapatmış oluruz. Galatasarayımızın bu gruptan çıkamaması bence şuanki tabloya rağmen sürpriz olur.

''Galatasaray varsa umut hep vardır.''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder